Kerk Risico Check Donatus Verzekeringen MijnDonatus portal
MijnDonatus Introductie
Donatus
Hoff van Hollantlaan 8
5243 SR  Rosmalen
Postbus 500
5240 AM  Rosmalen
Tel: 073 - 522 17 00
Email: info@donatus.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
Van 8:00 - 17:30 uur

AFM vergunningnr.:
12000487
Bekijk onze vergunning

 

Bestuur, beleid en organisatie

 • ‘Kleurenfoto’s uit 1907 zijn altijd verrassend’
  20 October 2016, 11:03 am
  Het is een doodgewoon vakantiekiekje op het strand. Kindjes in rode strandkleding, een groen bootje, het blauw van de zee en de lucht. Doodgewoon, totdat je je realiseert dat de kleurenfoto zo'n 100 jaar geleden is gemaakt. "Het is meestal een verrassing dat er in 1907 al kleurenfotografie was", zegt Hans Rooseboom van het Rijksmuseum.
 • Erfgoedfair dit jaar in ENKA Ede
  20 October 2016, 10:32 am
  Liefhebbers van oude industriecomplexen en jaren '30 woningen kunnen op zaterdag 5 november hun hart ophalen op de Erfgoedfair in de voormalige kantine van ENKA in Ede. Bezoekers kunnen tussen 11.00 uur en 19.00 uur diensten bekijken van ruim 40 bedrijven en organisaties op het gebied van traditioneel vakmanschap en interieur. Ook zijn er lezingen over energiebesparing en styling. Aan de kassa betalen bezoekers 12,50 euro voor de entree. In de online voorverkoop via: erfgoedfair.nl kost een kaartje 9,50 euro.
 • Gemeente: ‘wel gedegen onderzoek naar schutsluis Kampen’
  20 October 2016, 10:23 am
  De sluisresten die gevonden zijn bij werkzaamheden voor de bouw van de parkeergarage aan de Noordweg zijn zorgvuldig gefotografeerd en gedocumenteerd door Econsultancy, een gecertificeerd archeologisch bureau. Dat heeft de gemeente Kampen laten weten via een persbericht waarmee zij reageert op de verontwaardiging over de sloop van de schutsluis.
 • Gemeente Renkum gaat toch archeologisch onderzoek doen op Landgoed Dreyeroord
  20 October 2016, 9:31 am
  Ondanks bezwaren van Heemschut, de AWN en de Stichting Behoud Erfgoed WOII wilde de gemeente Renkum aanvankelijk geen archeologisch onderzoek doen naar resten uit de Tweede Wereldoorlog bij het bouwrijp maken en de bouw van villa's op het terrein van Landgoed Dreyeroord. Nadat de historische organisaties de Bergings- en Identificatiedienst van het Ministerie van Defensie hebben ingeschakeld en de regioarcheoloog op de hoogte hebben gesteld is de gemeente toch overstag gegaan. Het terrein heeft middelhoge archeologische waarden.
 • Monumenten en Virtual Reality: gimmick of ongekende mogelijkheden?
  19 October 2016, 11:16 pm
  De Heemschut Young Professionals organiseren een themabijeenkomst op zaterdag 19 november 2016 vanaf 13:00 uur in Fort Vechten over het thema Virtual Reality in de erfgoedsector. Iedereen is welkom. Het doel van de middag is om ontwikkelaars van VR in contact te brengen met potentiële gebruikers van de technologie in de erfgoedsector. We willen graag een beeld schetsen van de mogelijkheden die VR biedt voor de beleving van erfgoed, door verschillende partijen aan het woord te laten.
 • Het monument en zijn verhaal
  19 October 2016, 9:53 pm
  Erfgoedbehoud gaat om objecten. Objecten die ons iets belangrijks vertellen over ons verleden en die daarmee ons huidige bestaan een basis geven. Als het om meubels, kunstvoorwerpen of andere verplaatsbare objecten gaat is het doel meestal: conserveren zoals het oorspronkelijk gemaakt is. Als het echter om gebouwen gaat ligt dat ingewikkelder. Zelden is een gebouw nog in zijn oorspronkelijke staat tegen de tijd dat het op de monumentenlijst komt. Het is meestal talloze malen op grotere of kleinere schaal gewijzigd door de opeenvolgende eigenaren en gebruikers. Is het eigenlijk wel logisch om dat gebouw te bevriezen in de toestand die het heeft als het op de lijst komt?
 • Handreiking crisisorganisatie in collectiebeherende instellingen
  19 October 2016, 9:46 pm
  Een nieuwe brochure van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft aanbevelingen over hoe collectiebeherende instellingen zich kunnen voorbereiden op calamiteiten en crisis. Een uitslaande brand in het archief, langdurige stroomuitval, een aanslag in de ontvangsthal: het zijn scenario’s waar niemand graag bij stilstaat. Toch is het belangrijk om over dit soort crisissituaties na te denken en een plan te hebben als het een keer misgaat. Deze brochure laat stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat.
 • Oproep voor actie voor groen erfgoed
  19 October 2016, 9:42 pm
  De Vakgroep Groen Erfgoed roept op tot actie. Dit jaar is 30% van de Brim-aanvragen voor de onderhoudssubsidie voor het groene erfgoed afgewezen, omdat het budget niet toereikend was. In september kondigde Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), aan dat ze van plan is om de fiscale aftrek voor het onderhoud van rijksmonumenten af te schaffen. Groen erfgoed wordt dan dubbel benadeeld.
 • Bescherming scheepswrakken en kansen voor biobouwers
  19 October 2016, 12:33 pm
  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) gaan samen verkennen hoe zij de bescherming van scheepswrakken in de Waddenzee kunnen combineren met natuurontwikkeling.
 • Hoe Nederland worstelt met dadererfgoed, en langzaam bovenkomt
  19 October 2016, 12:09 pm
  Terwijl de Oostenrijkse regering afwil van het geboortehuis van Hitler, is er in Nederland juist toenemende aandacht voor de functie van dadererfgoed, zien historici. "In veel gevallen is dadererfgoed niet of nauwelijks zichtbaar," zegt Kees Ribbens, bijzonder hoogleraar populaire historische cultuur en oorlog aan de Erasmus Universiteit. Maar volgens Ribbens komt daar langzaam verandering in. "We zien, in tegenstelling tot Oostenrijk, hier juist een voorzichtige opleving van dadererfgoed."

Terug naar boven