Kerk Risico Check

 

 
Donatus Verzekeringen MijnDonatus Introductie

Donatus
Hoff van Hollantlaan 8
5243 SR  Rosmalen
Postbus 500
5240 AM  Rosmalen
Tel: 073 - 522 17 00

Email: info@donatus.nl

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag
Van 8:00 - 17:30 uur
Vrijdag
Van 8:00 - 17:00 uur
Dagelijkse voicemail
Van 12:30 - 13:00 uur

AFM vergunningnr.:
12000487
Bekijk onze vergunning
 

Veilig oplaten wensballon bijna onmogelijk

Veilig oplaten wensballon bijna onmogelijk
CHARLES MEIJER, NVBR:

'Laat ik één ding vooropstellen: de wensballonnenbranche in Nederland heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de ballon veiliger is geworden. Het probleem is alleen dat het ding overal in de wereld is te krijgen en dat er geen enkele controle op is. Een voorbeeld. In ons land zijn twee typen XL-ballonnen goedgekeurd: één van 100 en één van 110 cm hoog. Op internet kom ik ze echter ook van 125 en zelfs 195 cm tegen. Iedereen kan die vrij bestellen, terwijl niemand kan controleren of ze aan de Nederlandse eisen voldoen. Dáár zit ons bezwaar. 

Als iemand in Nederland een ballon koopt en zich strikt aan de gebruiksaanwijzing houdt, zul je mij niet horen. Maar de vraag is: wie houdt zich daaraan? Volgens de gebruiksaanwijzing mag je een wensballon niet oplaten in de buurt van hoge gebouwen en bij een windsnelheid van boven de twee Beaufort. Maar je denkt toch niet dat mensen die een wensballon voor een bruiloft hebben gekocht, een dagje wachten omdat het te hard waait? 

Wensballonnen zijn nou eenmaal ongeleide projectielen. Als ie een vuurpijl afschiet en het gaat mis, dan zie je dat gebeuren en kun je, indien nodig, nog iets doen om een brand te voorkomen of te blussen. Daar komt bij dat vuurwerk maar in een heel korte periode mag warden afgestoken, met een uitgebreide voorlichtingscampagne en een heel actieve handhaving. Voor wensballonnen geldt dat allemaal niet. Omdat de verkoop niet te controleren is en het veilig oplaten bijna onmogelijk is, vinden wij als Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) dat de wensballon moet worden verboden. Wij staan daar overigens niet alleen in. Duitsland en Oostenrijk hebben de ballon al verboden. Ook buiten Europa worden de gevaren erkend. Als je gaat googelen, zie je dat overheden in Thailand het gebruik steeds verder willen inperken. Tot een verbod zal het daar niet zo snel komen, omdat de ballon onderdeel is van de cultuur. Verbieden zou daar net zoiets zijn als hier carnaval afschaffen. Zolang de wensballon die waarde in ons land nog niet heeft, kunnen we dus maar beter snel doorpakken.


'Wij hebben de veiligste ballon ter wereld'


Op nieuwjaarsdag brandde de kerktoren in Wijhe af. Schade bijna een miljoen. Oorzaak: hoogstwaarschijnlijk een wensballon. De Thaise wensballonnen warden steeds populairder in ons land. Maar er zijn ook tegenstanders. De brandweer noemt ze gevaarlijk en wil een verbod. 'Onzin', zegt de importeur. Brandweer en importeur reageren op de stelling: verbieden of niet? 

ROB VAN DER BERG, VDB COMMUNICATIE (NAMENS HAPPINESS TRADING): 

'Ik begrijp de aanhoudende commotie over de wensballonnen niet. Steeds is de aanleiding slechts een gerucht. Nu ook weer, de oorzaak van de brand in Wijhe is niet te achterhalen, zo is vastgesteld. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat brandweer en verzekeraars wensballonnen liever verbieden, maar we moeten oppassen dat we niet in een wereld terechtkomen waarin alles draait om schijnveiligheid en niks meer kan. Waarschijnlijk wil de brandweer ook liever niet dat we barbecueën of de open haard aansteken, maar in wat voor wereld leven we dan? Ik geef toe dat ik bij de eerste aanblik van de geluksballon ook dacht: dat is vragen om moeilijkheden. Nu ik er honderden heb opgelaten en getest, weet ik dat er maar een heel klein risico is op brand. 

Toen de discussie erover begon, en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de risico's onderzocht, was het gevaar al veel lager dan de VWA wilde doen geloven. De risicobeoordeling van de toenmalige ballonnen was deels gebaseerd op verkeerde aannames. Zo zouden er slechts twaalf dagen per jaar zijn waarop een geluksballon veilig de lucht in kan. ik heb zelf onderzoek gedaan en ben op 260 dagen uitgekomen. 

Toch is de bemoeienis van de VWA goed geweest. Na een aantal aanpassingen en uitvoerig testen hebben wij nu de veiligste ballon ter wereld. We hebben een speciaal (brandwerend) doekje gevonden dat onder de ballon hangt. Als de ballon op de grond zou vallen, valt de brander op het doekje en wordt het vuur tegengehouden. Daarnaast hebben we de brandstof aangepast, waardoor de vlam vrij snel volop brandt, maar ook snel weer dooft. En door een andere vorm vliegt de ballon stabieler. Ik vond de geluksballon al veilig, maar nu helemaal. Zeker als je 'm afzet tegen een vuurpijl. De ballon vervangt nu al gedeeltelijk het vuurwerk en dat lijkt me een zegen voor verzekeraars, brandweer, ziekenhuizen, bejaarden en dieren. Stel je voor wat een verademing het zou zijn als de vuurpijlen, rotjes en andere knallers op oudejaarsavond worden vervangen door geluksballonnen. Het zou een prachtig plaatje opleveren waar we de wereldpers mee halen.'

Bron: Publicatie Verbond van Verzekeraars Jaargang 9, nummer 1, maart 2011
Terug naar boven